Zlato v krízovom období investorov neláka

05.05.2013 Celý región

Chicago 5. mája (TASR) - Zlato ako bezpečný prístav v neistých ekonomických časoch teraz stráca význam. Agentúra Sinchua uviedla, že v piatok (3. 5.) cena unce (31,1 g) zlata na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy klesla o 3,4 USD na 1464,20 USD (1116,52 eura).

V priebehu týždňa vzostup ceny zlata na termínovej burze dočasne podporilo len zníženie základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ECB).

V americkej ekonomike dosiahol v apríli čistý prírastok pracovných miest 165.000. Znalci trhu práce v Spojených štátoch uvádzajú, že ak počet pracovných príležitostí bude pokračovať v raste doterajším tempo ešte dva - tri mesiace, cena zlata sa neudrží ani na terajší úrovni. Spolu s ňou pôjdu dole aj cena striebra.

Analytici banky Barclays koncom týždňa potvrdili, že pokles zlata v dlhodobých verejných a neverejných investičných fondoch dosiahol v apríli rekordných 176 ton. Za posledných 12 mesiacov sa znížilo deponovanie kovu v nich o 343 ton. Ďalší jeho pokles bude podľa britskej banky predstavovať hlavné riziko prepadu ceny zlata.

Nominálny cenový rekord unce zlata pochádza zo septembra 2011, z obdobia vrcholiacej gréckej finančnej krízy, keď sa predávala za vyše 1920 USD.

Podľa internetovej stránky Goldprice cena unce zlata vyjadrená v americkej mene v tomto roku zlacnela v priemere o 12,6 %. Rast ceny zlata však v posledných týždňoch podporuje jeho fyzický nákup v ázijských štátoch.
 

Vyberte región